Hur fungerar nikotinläkemedel?

Hur fungerar nikotinläkemedel?

Läkemedlen lindrar både röksug och abstinens. Röksug kan dyka upp under lång tid efter att man har slutat röka. Abstinens kan i vissa fall hålla på i flera månader, men för de flesta brukar de första veckorna vara värst. Abstinensen kan ge dig huvudvärk och sömnsvårigheter, göra dig lättirriterad och nervös, få dig att bli darrig och svettig. Den första tiden är det inte ovanligt med hungerkänslor och förstoppning samt hosta och torr hals. För vissa kan abstinens vara väldigt jobbigt, och därför kan det vara bra att ta hjälp av nikotinläkemedel för att orka igenom den första tiden och må bättre.

Hjälper de verkligen?

Ja, det finns ett hundratal vetenskapliga undersökningar som visar att nikotinläkemedel hjälper. De hjälper en person att steg för steg trappa ned det kemiska beroendet av nikotin. Klarar man de tre första månaderna så blir följande tre månader lättare. Har man sen klarat ett halvår har man en bra chans att klara att vara rökfri hela livet. Om man misslyckas med att sluta röka trots att man använt läkemedel, så kan det bero på att man har tagit fel sort, fel dos eller använt dem på fel sätt. Alla rökare är olika och därför är det viktigt att du får hjälp att ta reda på vilket läkemedel som kan hjälpa just dig bäst. Idag vet vi att nikotinläkemedel fördubblar chansen att lyckas sluta röka. Om man dessutom får en kortare rådgivning fördubblas chanserna en gång till. Båda dessa saker får du hjälp med i Apotekets sluta-röka-program.

Blir man inte beroende av nikotinläkemedlen?

Många oroar sig för detta. Men bara ca 5% använder nikotintuggummi efter ett år. När man röker är man redan beroende av nikotin, så läkemedlen kan inte ge något ytterligare beroende. Tanken är att man inte ska fortsätta längre än 3-12 månader med läkemedlen. De ska bara hjälpa till att dämpa abstinensen och röksuget så att man lättare kommer över den första jobbiga perioden och mår bättre under tiden. Om du skulle behöva hjälp att sluta med själva läkemedlen, har Apoteket nedtrappningsråd. Men tänk på att det är mycket bättre att använda nikotinläkemedel än cigaretter. Cigaretter innehåller ca 4700 gifter, nikotinläkemedel bara ett. Och just nikotin är förresten långt ifrån det skadligaste ämnet i cigaretter.

Är det inte väldigt dyrt med nikotinläkemedel?

Inte jämfört med cigaretter. Att röka ett paket om dagen kostar drygt 8000 kronor per halvår. Motsvarande nikotintuggummi kostar ungefär 3500 kronor för samma period. Dessutom slutar man ju i vanliga fall med tuggummi efter tre till sex månader, och då finns det ännu mer pengar att spara.

Fungerar det att gå över till snus om man vill sluta röka?

Det enda vetenskapligt utvärderade och effektiva hjälpmedlet att sluta röka, är nikotinläkemedel. Snus innehåller dessutom många andra gifter, förutom nikotin – vilket gör att det är svårt att rekommendera för den som vill bli rökfri. Två av tre blir dessutom kvar i ett permanent snusande när de använt snus som ”rökavvänjningsmedel”. Och det är kanske inget som man tänkt sig när man har bestämt sig för att sluta.

Fungerar nikotinläkemedel även om man vill sluta snusa?

Erfarenheter från sjukvården visar att nikotinläkemedel är effektiva även för den som vill sluta snusa. Men effekten är ännu så länge inte vetenskapligt utvärderad.

Kan man köpa nikotinläkemedel om man är under 18 år?

Nej, inte receptfritt. Men kontakta gärna din läkare och diskutera om du ska få nikotinläkemedel utskrivet på recept.

Kan man ta läkemedlen om man är gravid?

Rökning kan skada fostret, så den som är gravid bör försöka sluta röka utan att använda nikotinläkemedel. Vårt råd är att du som är gravid ska rådgöra med läkare innan du tar några nikotinläkemedel.

Olika sorters nikotinläkemedel:

Nikotinplåster

Fördelar: Enkelt att använda. Jämn tillförsel av nikotin. 24-timmarsplåstret ger hjälp med morgonröksuget. Det är mycket liten risk att bli beroende av nikotinplåster.
Tänk på: Som rökare har man ett invant beteende att föra något till munnen. Plåster ger ingen hjälp att stilla det behovet. De kan i vissa fall ge hudirritation.
Tips: Det är viktigt att placera plåstret på ett nytt ställe varje dag.

Nikotintuggummi

Fördelar: Enkelt att korrigera dosen. Ger snabb lindring i svåra situationer. Minskar hungersug och kan förebygga småätande. Innehåller inget vanligt socker.
Tänk på: Kräver speciell tuggteknik. Kan fastna i tänderna eller ge ömhet i käklederna.
Tips: Viktigt med rätt tuggteknik. Tugga långsamt 8–10 gånger. Låt sedan tuggummit vila i munnen. När du känner att smaken avtagit, tugga igen 6–7 gånger. Fortsätt så här i 25–30 minuter, då har det mesta av nikotinet frigjorts och du kan kasta tuggummit.

Nikotin-sugtablett

Fördelar: Enkel att använda. Ger snabb lindring i svåra situationer. Innehåller inget vanligt socker. Tänk på: Om man har tendens till halsbränna kan man få mer sådana besvär. Tips: Viktigt med rätt sugteknik. Tabletten ska vila i munnen mellan varven. Nikotinet löses ut på ca 20–30 minuter.

Nikotin-sublingualtablett (en tablett som får smälta under tungan.)

Fördelar: Ger snabb lindring i svåra situationer. Diskret. Enkel att använda. Minskar hungersug. Innehåller inget vanligt socker.
Tänk på: Om man råkar svälja tabletten ger den sämre effekt.

Nikotin-inhalator

Fördelar: Hjälper till att minska saknaden av att hålla något i handen. Enkel att dosera.
Tänk på: Sämre effekt i kyla. Dessutom vänjer man sig ju inte av med att föra något till munnen. Obs! Nikotinläkemedel som stoppas i munnen kan få sämre effekt om man dricker kaffe, juice eller läsk samtidigt. Vänta gärna en kvart eller så.

Receptbelagda läkemedel

Vid sidan av nikotinläkemedlen finns ett antal receptbelagda läkemedel som kan hjälpa. Det finns en nikotin-nässpray samt två olika tabletter: Champix och Zyban. Dessa läkemedel är särskilt lämpliga för dig som har ett starkt nikotinberoende eller som tidigare har försökt sluta röka med nikotinläkemedel utan att lyckas. Tala gärna med någon av våra farmaceuter för mer information.

Källor:

Apoteket
Sluta röka linjen
www.tobaksfakta.org
SBU-rapporten, 1998
Tobak och avvänjning, Statens Folkhälsoinstitut, 2004:29
Läkemedelsboken 2005/2006

Copyright Apoteket 2007

__________________________________________________

http://www2.as0.p7.qbrick.com/dev_html/om_nikotinlakemedel.html