Panodil
Panodil, Panodil Forte och Panodil Zapp är smärtstillande och febernedsättande läkemedel. Det verksamma ämnet är paracetamol. Panodil Forte är starkare och innehåller dubbelt så mycket paracetamol som Panodil. Panodil Zapp innehåller förutom paracetamol även natriumvätekarbonat, som gör att magsäcken töms snabbare och därför kommer också effekten snabbare.
Medicinen används vid olika typer av smärta som till exempel huvudvärk, tandvärk, mensvärk, muskelvärk och reumatiska smärtor. Den kan också användas vid feber i samband med infektion, till exempel förkylning.
Panodil Forte är receptbelagd. Små förpackningarna av övriga former av Panodil kan köpas receptfritt.
Så här fungerar Panodil
Det är inte helt klarlagt hur det verksamma ämnet paracetamol verkar. Men antagligen minskar läkemedlet effekten av flera olika smärtframkallande ämnen som bildas i kroppen vid skador och inflammationer. Då dämpas smärtan. Den smärtstillande effekten kommer inom en halvtimme. Med Panodil Zapp, som verkar lite snabbare, kommer effekten efter 15-20 minuter. Maximal effekt får man inom en till två timmar och effekten varar i cirka fyra till fem timmar.
Feber är ett av kroppens sätt att bekämpa infektioner. Läkemedel är ett av flera sätt att behandla feber i de fall det behövs. Paracetamol sänker feber genom att påverka det område i hjärnan som reglerar temperaturen. Den febernedsättande effekten kommer efter en halv till en timme.
Hur tar man medicinen?
Panodil finns i flera former och i flera olika styrkor. Medicinen finns som vanliga tabletter, brustabletter och dospulver i styrkan 500 milligram och som stolpiller i flera styrkor mellan 60 och 1000 milligram. Medicinen finns även i flytande form i styrkan 24 milligram per milliliter. Dessutom finns Panodil Zapp i styrkan 500 milligram.
Panodil Forte finns som tabletter och innehåller 1 gram (1000 milligram) paracetamol.
Panodil Forte är receptbelagd. Små förpackningarna av övriga former av Panodil kan köpas receptfritt.
Brustabletterna ska lösas upp i minst ett halvt glas vatten innan man tar dem. Brustabletterna är känsliga för fukt och ska förvaras i väl tillsluten förpackning.
Dospulvret ska lösas upp i cirka en och en halv deciliter hett vatten. Lösningen ska drickas varm och smakar svart vinbär och mentol. Medicinen innehåller socker. Det är därför bra att skydda tänderna genom att skölja munnen med vatten efter att man har tagit en dos och att vara noga med tandborstningen.
Man ska skaka flaskan med flytande Panodil innan man tar medicinen. Då blandas innehållet ordentligt och man får i sig rätt mängd av det verksamma ämnet. Flytande Panodil är framför allt avsett för barn, men kan förstås även användas av vuxna.
Stolpillret ska föras in i ändtarmen, med den raka änden först. Den rundade änden sluter då tätt an mot ändtarmsmynningen. Om man doppar stolpillret hastigt i ljummet vatten, så går det lättare att föra in. Stolpiller kan vara bra att använda mot smärta och feber om man till exempel har svårt att svälja, mår illa eller kräks.
Dosering
Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Då får man bästa möjliga resultat av behandlingen och samtidigt minskar risken för biverkningar.
Om läkemedlet är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Då ska man följa de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska man följa de anvisningar om dosering som står på förpackningen eller informationsbladet som finns i förpackningen, den så kallade bipacksedeln.
En vanlig dos för vuxna är 500 milligram eller 1000 milligram (1 gram) vid behov, upp till 4 gånger per dygn. Man ska inte ta mer än 4000 milligram (4 gram) per dygn.
Till barn doserar man efter barnets vikt. Man ska inte ge Panodil till barn i mer än två dygn utan läkarordination.
Viktigt att veta om Panodil och smärtlindring
Man får inte mer smärtlindring genom att ta en större dos än vad som står på förpackningen eller vad läkaren ordinerat. Om man tar en större dos än rekommenderat finns en risk att man kan få en allvarlig leverskada.
Om man missbrukar alkohol ökar risken för leverskada. Om man har alkoholproblem ska man inte använda läkemedel som innehåller paracetamol, utan att först ha rådgjort med läkare.
Man ska inte heller använda läkemedlet utan att rådgöra med sin läkare om man har en leversjukdom.
Berusningseffekten av alkohol ökar inte genom att man tar paracetamol samtidigt.
Man ska inte kombinera Panodil med andra smärtlindrande mediciner utan att först ha talat med läkare eller apotekspersonal. Många värkmediciner liknar varandra, och det gör att den totala dosen kan bli för hög. En för hög dos ökar risken för biverkningar och kan vara farlig.
Om man tar andra mediciner samtidigt som Panodil
Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, naturläkemedel eller växtbaserade läkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.
Biverkningar av Panodil
Om man använder Panodil på rätt sätt och i rätt doser är det ovanligt att man får biverkningar. Panodil stolpiller kan eventuellt irritera ändtarmens slemhinna.
Graviditet och amning
Man kan använda Panodil när man är gravid och man kan använda medicinen när man ammar trots att det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken. Om man följer doseringsanvisningarna är det osannolikt att barnet påverkas.
Andra läkemedel som innehåller Paracetamol
Det finns andra läkemedel som innehåller paracetamol. Det kan vara bra att veta så att man inte av misstag använder flera mediciner som innehåller samma verksamma ämne, eftersom man då kan få i sig för mycket.
Exempel på andra läkemedel som innehåller paracetamol är:
- Pamol
- Alvedon
- Reliv
Paracetamol ingår också i flera receptbelagda mediciner i kombination med andra verksamma ämnen. Exempel på sådana mediciner är Citodon, Panocod och Norgesic.
Informationen om Panodil kommer från 1177.se
1177.se – landstingens och regionernas gemensamma webbplats för råd om vård